Yep. Weer een tekst over AI. Van iemand die geen AI onderzoeker is. Ik schreef het zelf. Zonder sjet-jie-pie-tie. Mijn referenties? Een breed interesseveld. Ook: 10 jaar in tech en veel zelfstudie. Bedankt om je teleurstelling te verbijten.
Het valt op. Artificiële intelligentie en grote taalmodellen zijn plots overal. Daarmee komt ook het onvermijdelijke op handen dragen of demoniseren. Dat gaat gewoonlijk zo wanneer (sociale)media nieuwigheden oppikken en op grote schaal verspreiden. Mensen delen screenshots die bewijzen hoe slecht ChatGPT in wiskunde is (er zit een taalmodel achter). Of hoe prompt engineers (informatie architect 2.0) meer dan €350 000 per jaar kunnen verdienen. Er zijn ook vragen rond intellectuele eigendom en privacy.
Ik hou van producten. Ik hou er van om te begrijpen wat mensen drijft om iets wel of niet te gebruiken. Vinger aan de pols en blik op de toekomst. In die context denk ik na over waar AI in het leven van mensen past. Waar kan het een verrijking zijn? Wat zijn de principes die ik kan gebruiken om over AI als toepassing na te denken?
Ik zie mensen op twee verschillende manieren artificiële intelligentie gebruiken. De eerste is als magische spiegel, waarin je zelf het meest interessante object bent. Je gebruikt AI om je identiteit te versterken. Denk aan selfies in de stijl van Balenciaga, of je nieuwjaarsbrief herschreven in de stijl van J.K. Rowling. Je eigen gezicht en stem als hoofdrolspeler in de nieuwe Star Wars: It’s Personal. De AI verweeft jouw identiteit in popcultuur en toont jou zo de meest ambitieuze versie van jezelf. Zonder dat je er voor uit bed moet.
Alternatief? Een museum. Een toegankelijke manier om de wereld in een nieuw licht te zien. Een vriendelijke gids die tien richtingen aanwijst op elk kruispunt, zodat je niet meer vast zit in de overtuigingen die je brein tot dan toe stap na stap als wereldbeeld heeft gevormd. Lees met een druk op de knop alternatieve versies van je tekst. Vraag de artificiële intelligentie naar bronnen die over gelijkaardige dingen schreven. Lees. Leer. Innoveer op de schouders van giganten.
De mens zit in imperfectie. In Japan vinden we dat terug in het Wabi-Sabi-idee. Maar ook dichter bij huis vinden we dat al terug in het verhaal van Adam en Eva. Wat de mens menselijk maakt is de mogelijkheid om te kiezen voor dat wat niet mag. Zo verschillen wij van de AI, want die krijgt regels en een doel mee. ChatGPT zal nooit voor een blanco antwoord kiezen. Jij kan er wel voor kiezen om blanco huiswerk af te geven.
Wat in het verleden imperfect was, beschouwen we vandaag soms als perfect. Wanneer het makkelijker wordt om vandaag perfect te zijn door de lens van de geschiedenis, wordt de AI misschien niet enkel een magische spiegel of een museum, maar ook een vliegwiel voor innovatie, gebaseerd op wat we conserveerden.