Hoe Google de SEO-markt wurgt

Geschreven op 2007-06-22 • gesprek (2)

Of ja, toch een beetje. Maar vooreerst even een kleine introductie. Search Engine Optimization is een echte markt geworden. Praktisch gezien komt het neer op: bedrijf x heeft een website en wil op zoekterm abc bovenaan in de zoekresultaten van Google, Altavista en Yahoo zichtbaar zijn.

Dat is niet altijd zo eenvoudig. Je kan niet kiezen waar je te staan wilt komen. En je kan een plaatsje bovenaan technisch gezien niet echt afkopen. Daarom dat gespecialiseerde SEO-bedrijven zich op dit gat in de markt hebben gericht. Er wordt een audit uitgevoerd van je website en er wordt een rapport met knelpunten opgesteld. Als de klant een go geeft, gaat het SEO-bedrijf aan de slag en probeert het om, na een tijdsverloop gaande van enkele weken, tot enkele maanden, betere resultaten bij de zoekmachines te scoren.

Om de eindconclusie van dit artikel volledig te begrijpen, moeten we ook eventjes in de theorie duiken. Ongeveer de helft van alle zoektermen op het web worden in Google ingegeven (zoekmachine statistieken). Het is dus voor een SEO-bedrijf vooral hier dat er bij de klant punten gescoord kunnen worden. Als we even kort door de bocht gaan kunnen we stellen dat google de volgorde van zijn zoekresultaten bepaalt aan de hand van drie pijlers:

  1. De Pagerank van de webpagina, die onder andere wordt bepaald aan de hand van
    • Het aantal inkomende links
    • Het aantal inkomende links van sites met een hoge pagerank
    • De frequentie waarmee er nieuwe content geplaatst wordt (algemeen gezien: meer = beter)
  2. De frequentie van de zoekterm: hoe vaak komt de term op de pagina
  3. De semantische plaatsing van de zoekterm. Als hij éen keer tussen een <h1>-tag staat, is hij belangrijker dan als hij éen keer tussen een <p>-tag staat. Als hij in de URL van de webpagina staat is hij belangrijker dan als hij in het document zelf staat.

SEO is dus geabstraheerd iets heel eenvoudigs: zorg voor een groter aantal inkomende links van goed gerankte sites (Pagerank checker) en bouw je (x)html document semantisch op. Maak frequent nieuwe en kwaliteitsvolle inhoud aan en zorg ervoor dat je teksten goed geconstrueerd zijn (een goede copywriter is goud waard).

So far so good: met de juiste mensen op de juiste plaats komt dat meestal wel goed. Er wordt resultaat geboekt en omdat de klant waar voor z’n geld wilt, wordt dit vol trots gestaafd door wat zoektermen in te typen in Google. Hoera: derde plaats, eerste plaats, tweede plaats. SEO-bedrijf blij, klant blij, missie volbracht!

Maar Google zit ondertussen niet stil. De zoekmachine evolueert meer en meer naar een soort van persoonlijke zoekassistent. Wat dat betekent? Er wordt met veel meer factoren rekening gehouden. Een voorbeeld: webdesign op Google en webdesign op Yahoo. Aan de hand van mijn IP-adres ziet Google dat ik in West-Europa woon. Ik krijg zoekresultaten van sites die zich in mijn buurt bevinden, so to speak.

Maar het gaat nog verder. Google werkt nu ook aan een algoritme dat rekening houdt met termen waarop je al gezocht hebt en sites waarop je al geklikt hebt. Search History heet dat beest, je kan de dienst inschakelen als je een Google account hebt. Op die manier krijg je “de zoekresultaten die voor jou persoonlijk het meest geschikt zijn”, aldus Google.

Allemaal goed en wel, maar waar passen de SEO-bedrijven nu nog in het verhaal? De economie, en dus daarmee zowat heel het bedrijfsleven, is gebaseerd op resultaten. Als je betaalt voor een dienst, dan wil je resultaten zien. Als je een SEO-audit laat uitvoeren en je website laat optimaliseren, dan wil je waar voor je geld. En dat kan ik je niet kwalijk nemen, ik zit ook zo in elkaar. Alleen wordt het voor een SEO-bedrijf wel heel moeilijk om nog resultaten voor te leggen aan de klant. Als de persoonlijke zoekassistent de toekomst is en als Yahoo (My Yahoo) en Live Search (Windows Live ID) dit gaan overnemen—wat niet eens zo ondenkbaar is—dan zie ik het niet meer zitten om nog aan SEO te doen. Hoewel het steeds nuttig zal blijven, zal het gewoon niet meer marktvatbaar zijn, omdat er geen zwart-witresultaten neergelegd kunnen worden.

Conversation is closed

Conversations close automatically after six weeks. Feel free to contact me directly if you have feedback on this article.

Zoals Bart het zegt op de Netlash -weblog: SEO-bedrijven zullen a) verdwijnen of b) evolueren naar een full-service web-bedrijf, of een reclamebureau.

Wolf · Tue 5 Feb 2008 · #

Jep, klopt gedeeltelijk. Met het verschil dat het volgens mij voor reclamebedrijven ook moeilijk wordt om nog aan SEO te doen :). Met de SEO-markt bedoel ik dan ook de hele markt. Het zij als onderdeel van een webbedrijf, het zij als onderdeel van een advertentiebureau. De meetbaarheid evolueert gewoon naar nul. En dat maakt de marktvatbaarheid van SEO dus ook.. Nul :).

Xavez · Tue 5 Feb 2008 · #