Logo's automatiseren

Geschreven op 2010-05-18 • gesprek (3)

Weet je wat cool zou zijn? Als ik mijn vector-data kon automatiseren, zoals dat bij OpenType Fonts (OTF) gebeurt. Een logo dat zich automatisch aanpast, afhankelijk van variabelen die ik als ontwerper bepaal, dat zou pure awesomeness zijn.

Bij OTF is het vaak zo dat er automatisch varianten van bepaalde letters gezet worden, afhankelijk van de context. Ligaturen zijn het meest bekende voorbeeld van die varianten.

Maar hoe vaak wordt een logo, inclusief beeldmerk, wel op een verschillende manier gebruikt? Het wordt soms als display, heel erg groot afgebeeld, soms als logo in een brochure, soms in zwart-wit en soms héél erg klein, onderaan een flyer, of op een naamkaartje. Eigenlijk zou er voor elk van die verschillende contexten een lichtjes aangepast logo gebruikt moeten worden.

Adobe’s PDF zou daar in principe een mooie rol in kunnen spelen. Het moet toch echt eenvoudig zijn om metadata mee te geven aan een logo dat bijvoorbeeld in InDesign, Illustrator, of Photoshop “geplaatst” wordt. Afhankelijk van de afmetingen van het geplaatste logo en van de virtuele kleurruimte van het document zou er dan automatisch een andere variant geplaatst kunnen worden—indien die variant voorhanden is en indien hij door de ontwerper getekend werd.

Ik zie daar wel een toekomst in, eigenlijk. Iemand die het e-mailadres van Adobe heeft?

Conversation is closed

Conversations close automatically after six weeks. Feel free to contact me directly if you have feedback on this article.

Zeer interessant idee. En zo obvious, eens je ‘t gelezen hebt!

Ik denk dat dit vooral nog niet bestaat omdat er te weinig vraag naar is en er dus niets aan te verdienen valt?

Wim Leers · Tue 18 May 2010 · #

https://www.adobe.com/cfusion/mmform/index.cfm?name=wishform

Hans · Tue 18 May 2010 · #

@Wim markt creëren hé ;). Naar PDF was oorspronkelijk ook geen vraag, nu blijkt dat in de drukkerswereld toch wel vaak een godsgeschenk (en een de facto standaard) te zijn!

@Hans thank you! :)

Xavier · Tue 18 May 2010 · #