Palatino & Palatino Linotype

Geschreven op 2008-08-29 • gesprek

Just look at that beatuiful ampersand (&). Geschreefde lettertypes zijn het laatste jaar overduidelijk veel populairder geworden op het web. Georgia heeft als lettertype zeker en vast aan populariteit gewonnen. En ik moet eigenlijk toegeven: het staat gewoon superfancy.

Toen ik mijn RSS feeds even aan het doorbladeren was kwam ik via StyleGala op een artikeltje uit dat pleit voor het gebruiken van de mooiste ampersand die er beschikbaar is in de beperkte set standaardfonts voor Mac en Windows. Via dat artikel viel het me op dat Palatino en Palatino Linotype eigenlijk bloedmooie lettertypes zijn. De stroke modulation alleen al is om van te kwijlen. Ik heb ze dan ook als standaardlettertype voor dit weblog/portfolio ingesteld.

Webtypografie begint stilaan volwassen te worden. Met gebruik van geavanceerde technieken zoals sIFR kunnen we nu in ieder geval onze titels al heel mooi typesetten. Op het web wordt jammer genoeg nog veel te weinig aandacht besteed aan typografie. Dingen als lettergrootte (12px is een minimum) en lijnhoogte (afhankelijk van de lettergrootte) zijn CSS-definities die eigenlijk voor elk webproject apart ingesteld moeten worden. Hoe we het ook draaien of keren: content is king. Een cliché is een cliché omdat er waarheid in zit. En die content moet dus mooi vormgegeven zijn—en vooral mooi getypeset.

Conversation is closed

Conversations close automatically after six weeks. Feel free to contact me directly if you have feedback on this article.