Ik zie ze dagelijks. Met liefde vormgegeven kleine stukjes kunst. Geprojecteerd proza op een witte muur. De synthese van een redenering, samengevat in bulletpoints, begeleid door een uiteenzetting van een redenering. Wait, what? Precies: De Powerpointpresentatie.
Beste Powerpointer, u gooit stront op mijn netvlies. Laat overgangseffecten en roze Comic Sans MS voor de kinderen, u bent een professional. Focus en maak keuzes, u heeft mijn aandacht al.
Help, ik wil betere presentaties maken
Blij dat u het vraagt. Ik heb niet alle antwoorden, maar hier zijn al vijf tips die uw presentaties aangenamer zullen maken:
1. Projecteer niet wat u gaat zeggen
Uw presentatie is niet uw spiekbriefje. Ik lees en denk als Lucky Luke: sneller dan u kan spreken. Als de ondertitels van een film twee minuten voorlopen op eigenlijke gebeurtenissen, wordt de film saai. Uw presentatie dus ook.
Een beetje respect mag trouwens wel. Wanneer u mij en vijftig anderen om een uurtje aandacht vraagt, dan vult u een week uit een mensenleven. Uw presentatie goed van buiten leren lijkt me wel gepast.
Concreet: zet geen volzinnen op een slide — tenzij het om een kort citaat gaat bijvoorbeeld. En beperk elke slide tot een tiental woorden. Ik ben gekomen om te luisteren, lezen kan ik op het strand doen.
2. Gebruik een zwarte achtergrond
80% van de presentaties die ik zie hebben een witte achtergrond. Een projector is geen scherm en uw presentatie (hopelijk) geen boek.
Met een witte achtergrond zet u alle aandacht op de presentatietekst. U schijnt met een fenomenale lichtbundel op zwarte letters. Van de spreker is geen sprake in dat beeld: die is duidelijk ondergeschikt. U schijnt uzelf weg. Bovendien verblindt en vermoeit u uw publiek; een uur staren naar een felle witte lichtvlek brengt me niet in de stemming om informatie te absorberen.
Gebruik witte of grijze letters op een zwarte achtergrond: dat is aangenamer voor mij en u zal meer aandacht krijgen als spreker.
Dat was een Gekko van Miet
3. Zet letters groot genoeg
Minimum 48 punten, dat is de vuistregel die u best hanteert voor tekst op uw slides. De opbrengst is eenvoudig: er gaan minder woorden op een slide (dat is positief, zie punt 1.). Bovendien bent u zeker dat iedereen in de zaal vlot kan volgen.
4. Éen font, éen kleur, éen gewicht
“Keep It Simple, Stupid!” is een adagio dat ook voor presentaties geldt. Tenzij u designer bent, gebruikt u best éen font, éen kleur en éen gewicht in uw presentatie. De reden is eenvoudig: heeft u een extra kleur nodig, of moet u een woord extra vet zetten om iets te benadrukken? Dan staat er bijna zeker te veel informatie op éen slide.
In een presentatie heeft u trouwens altijd de vierde dimensie mee: tijd. Ook met tijd kan u zaken benadrukken. Niets zo sterk als éen sprekend beeld zonder tekst bijvoorbeeld. Of éen woord alleen op een slide. Door zijn isolement zal het extra benadrukt worden en bij uw publiek blijven hangen. Veel beter dan een onoverzichtelijke slide met vette, oranjegeel benadrukte tekst.
5. Probeer eens zonder projectie
Ik daag u uit om een persoon te vinden die bij het horen van presentatie niet denkt aan powerpoint of projectie. Niet zo lang geleden was het nochtans vrij gewoon om bij een redevoering niets dan het gesproken woord te bezigen.
Een uitdaging, maar wanneer u niets visueel moet laten zien, probeer het dan eens zonder projectie. Zeker de helft van de presentaties die ik in mijn leven heb gezien hadden geen projectie nodig om hun punt te maken. Dat is een beetje eng natuurlijk, zo alle aandacht op u gericht. Maar u heeft een duidelijke boodschap, die inhoudelijk sterk is, toch?
Aanvullingen of redenen waarom mijn tips compleet van de pot gerukt zijn? Welkom zoals steeds!
Ik hou van 5: Probeer eens zonder projectie. Projectie is uit. Ask your shrink. Ik had ‘probeer het eens zonder projectie’ wel iets mooier gevonden.