Op de weblog van Webcraft heeft Michiel een overzichtje gemaakt van de tien meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van een bedsrijfswebsite.
Over het algemeen ben ik het wel met hem eens. Ware het niet dat dit 2007 is en er dus een aantal dingen grondig veranderd zijn. Kritiek hebben is gemakkelijk, hoor ik jullie al roepen, maar als er geen kritiek was, was er ook geen dialoog en zonder dialoog, geen innovatie. Het is een noodzakelijk kwaad!
Om te beginnen vind ik geen echte lijn in de tien punten die Michiel opsomt. Sommige tips gaan over bruikbaarheid, anderen over image building en nog anderen over inhoud. Het vormt gewoon geen consistent geheel. In het magische jaar 2000 waren deze tips ongetwijfeld nog van tel, maar vandaag de dag is dat helaas niet meer zo. Als je tips over webdesign moet geven, dan begint dat met woorden als “usability, accessibility, scheiding van inhoud en opmaak, xhtml, css, tableless design” en ten slotte “semantiek”.
Hij heeft aan de wortel van de zaak echter absoluut gelijk. Uiteindelijk is de boodschap die hij wil overbrengen “je bedrijfswebsite is belangrijker voor je imago dan je denkt“. En daar kan ik onmogelijk iets tegen inbrengen. Integendeel: je bedrijfswebsite is verschrikkelijk belangrijk. Hij bepaalt je imago bij een doelpubliek dat niet meer zo onmiddellijk naar je winkel of bureau zelf zal komen. Een doelpubliek van de volgende generatie potentiële klanten. En daar wil je toch een goeie indruk maken, niet? Een website is als het ware je uitstalraam. Een uitstalraam met de uitstraling van de Aldi, dat is een imago dat je als bedrijf liever kwijt dan rijk bent, toch?
Dit aantonen en ondersteunen aan de hand van “tien tips” vind ik echter gevaarlijk. Waar ligt het probleem dan? De mogelijkheid bestaat dat sommige webdesigners dit als een normatief lijstje gaan bekijken. En daar schort het gevaar. Goed webdesign is veel meer dan die tien tips. Goed webdesign, dat kan alleen een échte webdesigner. De achterneef van de baas, is meestal niet goed genoeg (of het moest al een uitzondering zijn, natuurlijk).
Daarom heb ik, in een reactie op Michiel’s tien tips, ook maar éen belangrijke tip voor iedereen die een eigen bedrijf opstart en ook het nut inziet van op het web aanwezig te zijn: laat je website maken door een gerespecteerd, gerenommeerd webbedrijf. Zo’n website kost doorgaans maar om en bij de €3000 (en vaak zelfs minder). En dat is echt niet veel. Een advertentie in een tijdschrift kost al gauw even veel en die advertentie zal er hoogstens een maand, zo niet een week staan. Je website kan rap een jaar, zo niet meerdere jaren dienen. En een goed ontworpen website (scheiding van inhoud en opmaak, weet je wel) krijgt in een mum van tijd een ander uiterlijk. Denk ook aan de mogelijkheden: een on-line bestelformulier dat ook jouw eigen administratie gemakkelijker maakt (alles is uniform). Een on-line winkel, zodat jij minder moet investeren in fysieke winkelruimte. En last but not least: een imago van vooruitstrevend, vooruit denkend en vooraanstaand bedrijf.
Een lijst van de betere belgische webbureau’s wordt door de beheerders van het Telenet Webdesignforum nauwkeurig bijgehouden en alleen de besten komen in aanmerking voor die lijst. Ze is dan ook door de webdesigncommunity zelf samengesteld en, zoals we weten, wordt er in die community niemand van kritiek gespaard knipoog!