Remote First

Geschreven op 2018-09-20 • gesprek

Leuk om te lezen: Wat als… we met z’n allen vaker thuiswerken. Al is “als mensen al een dag zouden telewerken” de verkeerde, cijfermatige insteek. Het is een gevolg. Uit het niets aan mensen vragen om een dag thuis te werken landt niet. Je kan beter een cultuur bouwen die bij jouw bedrijf past. Het is ook niet omdat het van thuis kan, dat het altijd van thuis moet. Je hebt een heel andere bril nodig om dat te zien.

De omschrijving “thuiswerk” is bijvoorbeeld best eng. Waarom zou je niet kunnen werken vanuit een bibliotheek? In het hoger onderwijs kunnen studenten buiten de lessen om werken waar ze willen: gefocust op kot, samenwerken op een campus, of samen in stilte in de bib. Dat is toch heerlijk? Is het geen anachronisme om diezelfde mensen bij de start van hun carrière op te sluiten in een negen- tot vijfmentaliteit en een open landschapkantoor waar iedereen hetzelfde behandeld wordt? Alsof ze plots niet meer intelligent genoeg zijn om met die vrijheid om te gaan.

Het is geen populaire mening, maar ik ben er van overtuigd dat we in het bedrijfsleven veel kunnen leren van hoe het hoger onderwijs zich organiseert.

Bij Mono noem ik dat “Remote First”: het is in de eerste plaats een bedrijf dat vrijheid aanbiedt en ondersteunt. We zoeken bewust mensen die daar graag instappen en die cultuur verder mee kunnen voeden. Of het even goed zou werken op een kantoor? Misschien wel. Maar ik kies in de eerste plaats voor vrijheid en vertrouwen.

Conversation is closed

Conversations close automatically after six weeks. Feel free to contact me directly if you have feedback on this article.